ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

24.02.2023

Η λασπολογία πέφτει στο κενό!

 

Το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου και το Σωματείο Τεχνικών Απασχολουμένων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις  και σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα από τις 17 Δεκεμβρίου 2022, όταν και εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, στέκεται απαρέγκλιτα δίπλα στους σπουδαστές και τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.


Οι φωνές μας και οι δυνάμεις μας έχουν ενωθεί, διεκδικώντας τη διαβάθμιση των τίτλων των καλλιτεχνικών σπουδών και την υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), καθώς και την ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Τέλος για την ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος, στα αιτήματα συμπεριλαμβάνονται και οι παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων.


Οι προσπάθειες  του Υφυπουργού σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλαου Γιατρομανωλάκη, να στοχοποιήσει μεμονωμένα ανθρώπους, όπως τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΗ, κ. Άρη Λάσκο, μας βρίσκουν ξεκάθαρα αντίθετους. Τα κατασκευασμένα αφηγήματα και οι ασάφειες εκ μέρους του ΥΠΠΟ, μόνο ως πανικός μπορούν να θεωρηθούν και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που έχει εκπέσει η ηγεσία του Υπουργείου.


Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, εργαζόμενοι, σπουδαστές, καθηγητές, Σωματεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος εδώ και πάνω από δύο μήνες έχουν κάνει ξεκάθαρα και απολύτως σαφή τα αιτήματα του κλάδου μέσα από πληθώρα δράσεων, κινητοποιήσεων, ανακοινώσεων και συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία, ενώ ταυτόχρονα πολλά είναι και τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες, site, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικής φύσης των αιτημάτων μας, από εκπαιδευτική και επαγγελματική αναβάθμιση σε μισθολογική διόρθωση, θεωρείται τέχνασμα και εσκεμμένη απαξίωση.

 

Παράλληλα με αυτόν τον αγώνα,  βρισκόμαστε και σε διαβουλεύσεις για διαπραγμάτευση με τις ενώσεις εργοδοτών και παραγωγών για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Τόσο εμείς οι τεχνικοί, όσο και οι ηθοποιοί, δείχνουμε πως κινούμαστε ενωμένοι, σύσσωμοι ως άνθρωποι και εργαζόμενοι του Πολιτισμού.


Συνάδελφοι/σες, αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, δηλώνοντας ταυτόχρονα το θαυμασμό και την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα αξιοπρέπειας που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες σύσσωμος ο κλάδος του Θεάματος Ακροάματος, σύσσωμος ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού. Δηλώνουμε δε, με  κατηγορηματικό τρόπο ότι η λασπολογία και οι παραπλανητικές προθέσεις με σκοπό τη διάσπαση του κινήματος, αντί να μας διαλύουν μας ενώνουν ακόμα περισσότερο!

 


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

 


« #ΣΕΗ
Αναφορικά με την Ανακοίνωση του κ. Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, δηλώνουμε πως αντιλαμβανόμαστε την απελπισία της υπεράσπισης της θέσης του σε ένα ΥΠΠΟ που με τις ενέργειες του από την αρχή της θητείας του κατέστησε Υπουργείο Άνευ Αποστολής. Και υπό αυτό το πρίσμα, ωστόσο, δεν δικαιολογείται το προχθεσινό παραλήρημα λασπολογίας απευθυνόμενο προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας, και κατ? επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους στις τέχνες.
Είναι ανεκδοτολογικός ο ισχυρισμός, ότι στην συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος μας «εστίασε επί μακρόν στο μισθολογικό ζήτημα» και δήθεν γι? αυτό συνετάγη η  συγκεκριμένη ΚΥΑ. Ευτυχώς ήταν πολλοί οι παρόντες στη συνάντηση αυτή. Συνεπώς, κύριε Υφυπουργέ, μην προσπαθείτε, διότι προσπαθείτε ματαίως και εκτίθεστε με αυτό τον τρόπο, κατ? εξακολούθηση μάλιστα. Τα αιτήματά μας είναι χιλιοδιατυπωμένα πλέον και απολύτως σαφή. Μάλλον, σε όλη την κοινωνία η μόνη που δεν έχει καταλάβει είναι η κυβέρνηση. Και πώς να έχει καταλάβει, όταν οι κρατικοί λειτουργοί της, με μισθούς πληρωμένους από τον ελληνικό λαό, αντί να σκύψουν πάνω στα μεγάλα προβλήματα του Πολιτισμού, εκτονώνονται απομαγνητοφωνώντας συνεντεύξεις και δηλώσεις μας, κατασκευάζοντας αφηγήματα παραπλάνησης της κοινής γνώμης, κατασκευάζοντας επαίσχυντες προσωπικές επιθέσεις.
Οι ανακοινώσεις σας, οι πρακτικές σας, η αισθητική σας,  ένα μήνα πριν τις εκλογές, καταδεικνύουν ευθαρσώς την  μηδαμινή αντίληψη σας για τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού. Είναι σαφές ότι η μόνη πολιτική σας βούληση, στην οποία παραμένετε συνεπείς, ως κυβέρνηση, τέσσερα έτη τώρα, είναι να αποπροσανατολίζετε και να διχάζετε την κοινή γνώμη, τη στιγμή που φουντώνει ο αγώνας μας και ενώ η χώρα γελοιοποιείται διεθνώς από τις πολιτικές σας επιλογές. Κι ενώ αποκαλύπτονται κούφιες οι δεσμεύσεις σας, ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών στα κολλέγια. Όσο και να προσπαθείτε, σύσσωμη η κοινωνία γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε, ποια παιδεία οραματίζεστε.
Το ΣΕΗ δεν εκφοβίζεται και δεν λοιδορείται. Υπήρχε πριν από εμάς, θα υπάρχει και μετά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει και μετά από εσάς. Σε αυτόν τον άνισο αγώνα, που λαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικών επιθέσεων απέναντι στα συνδικαλιστικά στελέχη μας, στεκόμαστε όλοι απέναντι.
Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία να σταθούν αλληλέγγυα στο πλευρό μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κάθε κλάδου, να καταδικάσουν την συνδικαλιστική επίθεση που επιχειρείται εδώ και δυο μέρες με στόχο τους εκπροσώπους μας, με στόχο τον εκλεγμένο εκπρόσωπο, Γενικό Γραμματέα, του σωματείου μας, με στόχο εμάς τους ίδιους.


#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ
#ΚΑΝΕΝΑΣ_ΜΟΝΟΣ_ΚΑΜΙΑ_ΜΟΝΗ »