8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

03.03.2022

8 Μάρτη 2022: Παγκόσμια μέρα της γυναίκας
Εκατόν εξήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη απεργία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857, θα υπέθετε κανείς ότι οι λόγοι για να θυμόμαστε αυτή την ημέρα θα είχαν εκλείψει. Στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από το να έχουμε πραγματική ισότητα στην εργασία. Η χώρα μας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 52,5%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. βρίσκεται στο 68%.
Η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανισότητα, η βία κατά των γυναικών συνεχίζονται αυξανόμενες σε όλο τον πλανήτη, με την κρίση να βαραίνει περισσότερο τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόσβαση και η εξέλιξη των γυναικών στη δουλειά, οι μισθοί και τα επιδόματα, τα εργασιακά δικαιώματα διέπονται από πλήρη ανισότητα σε σχέση με τους άντρες.

Ειδικά μετά από το τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο, που ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι γυναίκες θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα. Σε αυτό συντελεί και η προσπάθεια συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, η προσπάθεια να αμφισβητηθεί ακόμα και το θεμελιώδες κεκτημένο δικαίωμα των γυναικών, δηλαδή η αυτοδιάθεση του σώματός τους. Ακόμα και οι παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η εργασία από το σπίτι θα επιτρέπει στις γυναίκες να μεγαλώνουν πιο εύκολα τα παιδιά τους, είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Το υποστηρικτικό πλαίσιο με δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, άδειες και άλλες διευκολύνσεις επιτρέπει στις γυναίκες να «μεγαλώσουν τα παιδιά τους» (σαν να είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη) και όχι το να τις κλείνεις στο σπίτι, αποκλείοντάς τες από την κοινωνική και επαγγελματική ζωή και καθιστώντας τες ευάλωτες σε κάθε μορφής κακοποίησης.
Ειδικά στον κλάδο μας, το #metoo έδειξε καθαρά ότι, όσο πιο αρρύθμιστο είναι το εργασιακό πλαίσιο, τόσο πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες σε εκμετάλλευση και κακοποιητικές συμπεριφορές, ενώ η κυρίαρχη ρητορική προσπαθεί να τις ενοχοποιήσει με βάση το ντύσιμο και την συμπεριφορά τους, απαλλάσσοντας τους θύτες.
Τιμούμε την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα (8 Μαρτη) στην Πλατεία Κλαυθμώνος στη 1 το μεσημέρι, με πορεία ως το Σύνταγμα.